STS SYSTEM – ВАШИЯТ НОВ СЪЮЗНИК В БОРБАТА С ЦЕЛУЛИТА


2016-01-07

STS е субдермална терапевтична система, разработена за процедури за тяло и основно за терапия и лечение на целулит, моделиране на тялото, локално отслабване и др.  

STS комбинира следните методи: 
-    Ултразвук с глава  3 MHz
-    Йонофореза  (приложение на галванични токове), 
-    Сонойонофореза 
-    Неинвазивна субдермална терапия (N.I.S.T.), вакумна терапия
-    MFM токове – мезоактивни токове (електропореза за директно вкарване на активни коктейли в клетката)
-    Фотопореза и фототерапия с червена и оранжева светлина LED  (627 nm)


УЛТРАЗВУКЪТ има три основни ефекта: механичен, термичен и химичен


•    Механичен ефект 
Предизвиква серии от налягане и теглене, които представят определен вид микромасаж и предават колебливите движения към вътреклетъчните и външни частици.Тe са подложени на силно ускорение, след това колебанията спират, накрая ускорението започва отново в обратна посока. Независимо, че разстоянието не е голямо, вариациите на налягането са значими.Този механичен фактор повишава пропускливостта на клетъчните мембрани, а оттам и скоростта на обмяната на течности; ускоряват се дифузните процеси и се подобрява клетъчния метаболизъм. Способен е да разруши клетъчните комплекси и макромолекули. Също така спомага за отделянето на сцепленията, особено при отделянето на колагеновите фибри и омекотяване на вътреклетъчния “цимент”.

•    Термичен ефект
Механичната енергия абсорбирана от тъканите, може да бъде трансформирана в топлинна енергия. Тъй като тялото не е напълно еластично. То се съпротивлява на механични движения, като при това отделя топлина. Този фактор стимулира клетъчния метаболизъм и кръвната циркулация, предизвиквайки хиперемия в третираните зони. 

•    Химичен ефект
Втечнява едемите


ТЕРАПЕВТИЧНИ ЕФЕКТИ НА УЛТРАЗВУК 

-Хиперемия – увеличава се кръвната циркулация
-Увеличаване пропускливостта на клетъчните мембрани
-Модификация на колоидалните структури
-Механичен микромасаж
-Обезболяващо и релаксиращо въздействие върху мускулите
-Увеличава проспукливостта и еластичността на тъканите и улеснява проникване на лечебни съставки
-Произвежда трофично стимулиране  което спомага за регенерацията и лечението на язви рани и др.


ГАЛВАНИЗАЦИЯ / ЙОНОФОРЕЗА 


Eлектрофореза или йонофореза е метод, използващ галваничния ток, за да се въведат определени субстанции в тялото.  
Галваничния ток е прав насочен ток, който поддържа една и съща интензивност по време на процедурата.  Той протича между два електрода, които са с фиксиран поляритет.  Продукта използван в този случай е задължително да бъде йонизиращ. 

НЕИНВАЗИВНА СУБДЕРМАЛНА ТЕРАПИЯ (НИСТ)

Контролирана вакумна терапия – техника която използва всумкване за да въздейства на ниво хиподерма, и да упражни масаж с отрицателно налягане /вакумна депресия/. Традиционния масаж изтласква тъканите напред и навътре към тялото, докато вакумната терапия масажира отвътре навън.

ФИЗИОЛОГИЧНИ И ТЕРАПЕТИЧНИ ЕФЕКТИ от Н.И.С.Т

Когато се прилага по лимфните пътища произвежда истински лимфен дренаж, който е особено важен за успеха на антицелулитната терапия. Наблюдава се и изключителен диуретичен ефект.
Действайки на повърхността, NIST  способства за подобряване на кожната еластичност, възстановява нейната мекота и свежест. Има изключителен ексфолииращ ефект, отблокиращ мастните фоликули и пори, доставя на кожата по-добро чувство , повишавайки нейната еластичност и блясък. Всички тези характеристики правят НИСТ особено подходяща за стягане на кожата при антицелулитна терапия, моделиране и стягане на тъканите след програма за отслабване. 
Подобрява и благоприятствува тъканната активност, омекотявайки твърдите хиперчувствителни зони типични за компактния, фиброзен целулит, който е болезнен при допир и прави приложението на какъвто и да е друг метод доста трудно.
Много добро упражнение за кръвоносните съдове: укрепва ги и предотвратява склерозирането им. Това упражненеие помага за отблокирането на циркулацията, като помага на кръвта и кислорода да навлязат масирано в бедно снабдените с целулит и масти тъкани като подобрява тяхната клетъчна трофика. Това ускорява дренажа на токсините, складирани в засегнатите зони и участъци. 
По отношение на мускулите подобрява разтеглянето на фибрите и апоневрозите, произвеждайки по този начин обезболяващ и релаксиращ ефект.
Вакумът влияе положително на белези, предотвратява образуването на фибрози като стимулира клетъчната активност. По подобен начин спомага за снабдяването с кислород и регенерацията на белеси от изгаряния, подобрявайки също така и качеството на кожата.

МЕЗОТОКОВЕ  (MFM) – електропореза

 
MFM или токове за електропореза  са средночестотни, модулирани в ниска честота, за да стимулират микроциркулацията. 
Тези токове се характеризират с групи от импулси, разделени от интервали. Те са способни да  произведат моторновъзбуждащ ефект, когато въздействат във специфични точки и от там да осъществят тонизиращ ефект върху мускулите. Едновременно с това, те подсилват проникването на активни субстанции в кожата. 
Тези пулсиращи токове предизвикват образуването на малки отвори или пори в мембраните на клетките, през които могат да проникнат активни субстанции. 

ИНДИКАЦИИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА МЕЗОТОКОВЕТЕ: 

- ДИРЕКТНО  ПРОНИКВАНЕ В КЛЕТКИТЕ на антицелулитни и отслабващи продукти
- Възстановяване на  мускулния тонус

Характеристика на трансдермалната електропореза

1.    Отваря пори (канали) в клетъчните мембрани
2.    Тези пори са временни и реверсивни 
3.    Няма промяна на тъкани и клетки 
4.    Електропорезата не е термичен процес
5.    Субстанциите преминават по време на електрическия импулс
6.    Позволява проникването на всеки тип субстанция, независимо от нейната електрохимична природа.

ФОТОПОРЕЗА И ФОТОТЕРАПИЯ 

Фототерапията се основава на приложението на различни светлини с различна дължина на вълната (цветове) върху кожата с терапевтична цел.  Фототерапията представлява основно използването на светлина с определена дължина на вълната, в съответствие с желания терапевтичен ефект, за лечение или терапия на определени и много специфични групи заболявания. Светлината сама по себе си представлява електромагнитно излъчване и затова може да се каже, че фототерапията е начин за доставяне на енергия в тялото. 
Количеството доставена енергия и ефекта от нея, зависи от дължината на вълната и дозата, но в най-общ план можем да кажем чеефекта от светлинната енергия е био модулиране. Био-модулиране чрез светлината или с други думи Фотомодулация е механизъм при който определени забавени (спрени) клетъчни функции се стимулират от една страна и от друга страна накои увеличени функции могат да бъдат забавени. Следователно фототерапията е механизъм за клетъчно регулиране. 

Ефекти на фототерапията върху човешкото тяло 

Веднъж абсорбирана, енергията на фотона се трансформира за да произведе физиологични ефекти, които са доказани в множество клинични изследвания. 
Основно, доставяната енергия и дълбочината на проникване на фотона зависи от неговата дължина на вълната (от неговия цвят): 
- Червена светлина: биостимулиращ ефект, увеличава микроциркулацията и метаболизма. По-голям капацитет на проникване  (за тяло)
- Зелена светлина: подмладяващ ефект и подобрява качеството на кожата. (за лице)
- Синя светлина : дренажен и стягащ ефект. По-нисък капацитет на проникване. (за лице)  

STS – комбинация с активни продукти.

С STS метода се изпозлват 2 продукта: (G-3- US гел и G-5- Антицелулитен гел)